Chtějte zkušeného realitního makléře

Zřejmě každý, kdo se pokusil prodat svoji nemovitost sám s cílem ušetřit provizi realitní kanceláře, se setkal s okamžitým telefonátem hned několika realitních makléřů s nabídkou jejich bezpochyby kvalitních služeb.

Zkuste si nejdříve položit otázku, zda zkušený a profesionální realitní makléř tento způsob náboru nemovitosti vůbec používá. Úsudek, nechť si udělá každý čtenář sám. 

Pokud jste na takto sjednanou schůzku s makléřem, který byl zřejmě vybaven vynikajícími přesvědčovacími schopnostmi i přesto kývli,  pak si pozorně přečtěte níže uvedená doporučení:

1)  Před schůzkou si zjistěte reference na daného makléře, případně realitní kancelář. 

2) Zjistěte si dobu praxe makléře, případně délku existence realitní kanceláře, se kterou spolupracuje.

3) Všímejte si připravenosti makléře – zkušený makléř má připraveny informace z katastru nemovitostí, snímek z katastrální mapy, informaci z územního plánu, apod.

4) Nechejte si vysvětlit rozsah nabízených prací a pokud Vám není něco jasné, ptejte se.

5) Ověřte si pravdivost uváděných informací. 

6) Nechejte si předložit návrh smlouvy o zprostředkování – tuto byste neměli podepisovat okamžitě pod nátlakem. 

7) Nenechte si vnutit tvrzení, že nemusíte žádnou smlouvu podepisovat – zákon o realitním zprostředkování zakazuje prodej nemovitosti bez písemné zprostředkovatelské smlouvy. 

Věřte, že správnou volbou makléře si ušetříte nejen spoustu času, ale i starostí a peněz.  Odborně zdatný makléř vám navíc v konečném výsledku může vaši nemovitost zobchodat za vyšší cenu, než kdybyste ji prodávali sami. 

Napsala: Markéta Kolaciová

Publikováno 2.3.2022 do sekce Zajímavosti

Zpět na úvodní stranu

blog comments powered by Disqus