5 realitních pojmů, které byste měli znát

Pokud jste už jednou prodávali či kupovali nemovitost, určitě jste se setkali s mnoha výrazy, které vám tzv. “zamotaly” hlavu a nerozuměli jste jim. Já jsem pro vás připravila pět pojmů, které byste měli určitě znát.

Kauce – finanční částka, kterou si pronajímatel (majitel nemovitosti) vezme od nájemce jako tzv. jistinu. Slouží to jako taková náhrada, kdyby se stalo něco nepříjemného. Např. po skončení nájmu zjistíte, že nájemce něco zničil, poničil či nezaplatil celý nájem. Její výši si určí sám majitel nemovitosti, max. ale do výše 6 měsíčních nájmů.

List vlastnictví – listina, která vás informuje o majiteli nemovitosti, o výměrách a parcelních čísel; najdete zde nabývací tituly, případné omezení, která se můžou týkat dané nemovitosti atd. Získáte ji za poplatek na katastrálním úřadě, Czech Pointu nebo dálkovým přístupem na stránkách úřadu (www.cuzk.cz).

Nabývací titul – listina, na základě které jste nemovitost získali. např. kupní smlouva, darovací smlouva atd.

Návrh na vklad – průvodní listina, na základě které zahájí katastrální úřad vkladové řízení; podává se tedy vkládá na katastr spolu se smlouvou.

Věcné břemeno – je něco, co zatěžuje vaši nemovitost. Vy, jako vlastník, musíte něco strpět, něčeho se zdržet nebo něco konat.

Je něco, co by Vám “vrtá” hlavou a chtěli byste to vysvětlit? Rádi Vám pomůžeme, napište nám.

Napsala: Bc. Michaela Zapletalová

Publikováno 5.11.2021 do sekce Zajímavosti

Zpět na úvodní stranu

blog comments powered by Disqus