Dva aktuální fenomény v obchodu s realitami na Českém trhu

Úvodem tohoto článku chci říci, že si stále nebereme poučení z historie, že vše už tu jednou bylo a kořeny všeho i budoucnost hledej v historii. Proto tady rozvedu dvě hesla, které jsou zároveň mojí životní filosofií a pronesli je lidé, kteří již nežijí . 

Jan Neruda

První heslo: Kdo chvíli stál, již stojí opodál – den žádný se dvakrát nenarodí, čin dvakrát neuzraje (Jan Neruda). V naší branži je v posledních 3 letech vidět obrovský posun ve využívání IT technologií pro naši práci – tablety, smartphony, aplikace pro katastr a mapování, naši práci v mnohém zjednodušily a umožnily přístup k informacím širokým vrstvám obyvatelstva. Makléř s tabletem a chytrým telefonem může při náboru zkontrolovat majetko-právní vztah, porovnat snímek katastrální mapy se skutečností, zjistit sousedy, natočit video, vyplnit náborový digitální lístek. Mnoho kolegů, kteří se touto problematikou nezabývají ztrácí tempo a výkonnost v porovnání s ostatními, což je škoda. Jejich životní moudrost, zkušenosti a mnohdy i morálka jsou nenahraditelné. Je třeba ničemu novému se nevyhýbat a pro používání těchto technologií platí jako všechno pro ostatní – přiměřeně.

Druhým mým mottem je citát Tomáše Bati – Dobrý obchod je takový, kde jsou spokojení všichni zúčastnění. Již mnohokrát jsem psal o používání klamavé reklamy v naší branži. Lístky s telefonními čísly v poštovních schránkách s jednoduchým textem: Hledám dům, či byt v této lokalitě, platím hotově, fungují i po 20 letech vysílání Černých ovcí a jiných burcujících investigativních pořadů. Klient s cílem ušetřit provizi u slušných realitních kanceláří, zavolá na číslo, zjistí, že je to realitní agent či tzv. pokojový realiťák, nechá se omámen proudem slibů zmanipulovat k tzv. Čestnému prohlášení a když si jej pak vklidu pročte, zjistí, že podepsal závazek k prodeji s povinností tuto smlouvu určitou dobu dodržet. Je mu sdělena obvykle cena nižší, než které je možno na trhu dosáhnout a agent převážně zastupuje kupujícího, protože ten mu platí provizi. Je to stejné jakoby se vlastník dobrovolně vzdal svých vlastnických práv, nic neušetří a po celý zbytek života se cítí podveden a nemá rád realitní kanceláře. Obětí se převážně stávají lidé senioři, kteří si nemohou nebo neumějí na internetu ověřit navrženou cenu např. pomocí porovnávací metody s nemovitostmi obdobnými v této lokalitě či regionu. Proto jsem příznivcem regulované realitní činnosti a návratu morálky do normálního života.

Tomáš Baťa

Autor: Ing. František Zapletal

Publikováno 20.6.2013 do sekce Zajímavosti

Zpět na úvodní stranu

blog comments powered by Disqus